KNOB CREEK BASIL HAYDEN’S BOOKER’S BAKER’S MAKER’S MARK
“Burboni malih serija proizvedeni su za prave štovatelje, a svaki gutljaj je posveta radu i ljubavi uloženoj u svaku pojedinu, ručno proizvedenu bocu. Napravljeni savršenom kombinacijom znanja i umjetnosti, prema jedinstvenim receptima, nekima starim i dva stoljeća, Knob Creek, Basil Hayden’s, Booker’s i Baker’s pružaju sasvim posebne arome i okuse koji mogu zadovoljiti i najzahtijevnija nepca. Kao što im i ime sugerira, ovi ultra-premium burboni proizvode se u vrlo ograničenim količinama. Odležavani 6 do 9 godina u novim, paljenim bačvama od američkog bijelog hrasta, svaki od njih nosi karakteristike pred-prohibicijskih whiskey-a, snažnih, bogatih i vrlo uravnoteženih aroma i okusa.”
Ovaj burbon dobio je ime po potoku koji teče malo južnije od same destilerije, a to je isti potok koji teče pored kuće iz djetinjstva Abrahama Lincolna. Booker Noe iz šeste generacije obitelji Beam i majstor burbona kreirao je Knob’s Creek da bi predstavljao snagu, okus, ali i strpljenje i pažnju u proizvodnji koja je krasila burbone iz razdoblja prije prohibicije. Sama boca utjelovljuje izgled i osjećaj koji je pružao burbon na prijelazu 19. i 20.stoljeća.
Ovaj burbon datira još iz 1796. kad je majstor destiliranja Basil Hayden kreirao sasvim poseban recept. Uz tradicionalnu bazu kukuruza koristio je i raž te u posebnom postupku postigao komplementarnost oštrine raži sa slatkastom mekoćom kukuruza. Nakon više od 200 godina, ovaj jedinstveni burbon spaja viskije na bazi raži s klasičnim burbonima malih serija.
Booker Noe je 1992. uveo u ponudu burbon sa svojim potpisom, Booker’s True Barrel Bourbon. Inspiriran 200-godišnjom tradicijom, Booker’s je prvi burbon koji se u boce puni direktno iz bačvi, bez filtriranja i rezanja. Isprva zamišljen kao poseban poklon prijateljima i primljen s oduševljenjem, danas je ipak dostupan na tržištu, na zadovoljstvo svih pravih znalaca i štovatelja.
Ovaj je burbon ime dobio po Baker Beam-u, pranećaku legendarnog Jim Beam-a. Odležavan sedam godina i ručno punjen utjelovljuje iskustvo šest generacija destilirinja, koristeći kvas iz posude koja je u upotrebi već 60 godina. Dugogodišnji kvas osigurava ovom burbonu svilenkasto nježnu teksturu i dosljedan okus iz serije u seriju.
Burbon punog okusa, a opet čudesno lagan za piće, čist, izvanredno funkcionira i u koktelima. Odležava ne zbog proteka vremena, već zbog okusa- 5.5-7 godina.